branding
Besøg Faggruppen på Facebook


Hamburg


Hamburg i skarpt trav. 20. - 22. april 2012

Fredag
Togene ankom præcist både fra Sjællands- og Jyllandssiden - og det var godt. Allerede kl. 13.30 startede vi med frokost i Cafè Liebermann i Hamburger Kunsthalle.

Efterfulgt af en guidet rundtur - på langsomt og tydeligt tysk - i hele Kunsthalle`s samling. Som er fantastisk! Den rummer ikke blot de rette kunstnere fra den europæiske kunsthistorie men også mange af netop de værker, som gang på gang afbildes i kunsthistorierne. Vores guide sørgede også for at udpege "guldkorn" med lokalt islæt og understregede at grundlaget for samlingen ikke var en fyrstes / konges anskaffelser, som det så ofte er tilfældet for de store kunstmuseer - men velhavende borgeres / købmænds.

Bagefter så vi særudstillingerne på egen hånd, f.eks. en stor og alsidig udstiling med Louise Bourgeois, som tydeligt demonstrerede, hvorfor hun er en af de store kunstnere.

Dagen sluttede med fælles middag i Cafè Paris nær Rådhuset. Et smukt lokale udsmykket i jugendstil fra slutningen af det 19. årh. - men med dårlig akustik.


Lørdag
Formiddagen var afsat til arkitekturrundtur - specielt i den nye bydel "Hafencity". Vi havde booket "a-tour" (www.a-tour.de) - der har speciale i den lokale arkitektur. Guiderne har en professionel baggrund indenfor arkitektur og design. Vi startede lidt tilbage i tiden med en præsentation af to handelshuse fra 1920`erne: Chilehaus og Sprinkenhof. Derefter fortsatte vi til havnen, hvor udgangspunktet var Kesselhaus, der rummer en model af det færdige havneprojekt. Det er allerede nået langt og bliver en blanding af erhverv, beboelse og kultur. Det største byggeprojekt er Elbphilharmonies nye koncertsal. Det er dejligt at opleve, at det allerede er et område, som summer af liv.

Næste punkt på dagen var galleribesøg. Adskillige af Hamburgs bedste gallerier ligger side og side i Admiralitätsstrasse. Uheldigvis var der ikke taget højde for, at der i samme weekend var kunstmesse i Köln - så mange var lukket. Det lykkedes dog den ihærdige kunstfaggruppe at få banket flere op, så vi fik et indblik i tysk nutidskunst. Gaden rummer også en enorm kunstboghandel med overvejende tysk litteratur.

Derefter var der havnerundfart med båd for de mest udholdende. Vejret viste sig desværre ikke fra sin bedste side, men det var interessant at se hvor stor en industrihavn Hamburg stadig er.

I Hamburg er der en klar tendens til at udnytte og videreudvikle brugen af allerede eksisterende bygninger. Aftenens middag blev indtaget i "Turnhalle St. Georg" - indrettet i en gammel gymnastiksal.Søndag
Vi besluttede at dele os op i mindre grupper efter interesser, f.eks. besøgte nogle Altona - gammel dansk by, hvor arkitekten C. F. Hansen havde været landbygmester 1785-1804.

Flere af hans huse har overlevet krigen - specielt i den fornemme gade Palmaille kan man se hans klassicistiske palæer. En anden gruppe valgte Deictorhalle, der er et førende udstillingssted for moderne fotografi, men det hele var desværre lukket. Alle endte ad omveje til andre udstilinger på die Kunstmeile på Museum für Kunst und Gewerbe. Hamburgs fantastiske kunstindustrimuseum, der spænder vidt. Her kunne vi både fordybe os i et fund af entartede skulpturer fra nazitiden og blive introduceret til den japanske teceremoni.

- og først på eftermiddagen var der så afgang mod København igen.

Lone